“Metal ve Metalurji Sektöründe Yenilikçi Teknik ve Mesleki Yeterlilik Geliştirme Merkezi (In-TECH)" Projesi Kapanış Toplantısı Yapıldı
26 Ocak 2024 | 14:08

Üniversitemizin Ankara Ticaret Odası (ATO) iş birliğinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun hibe programıyla hayata geçirdiği “Metal ve Metalurji Sektöründe Yenilikçi Teknik ve Mesleki Yeterlilik Geliştirme Merkezi” (In-TECH) projesinin kapanış toplantısı ATO’da düzenlenen programla yapıldı.

Kapanış programına; AB Delegasyonu Büyükelçi Müsteşarı Laurent Guirkinger, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Temel Aktay, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, Rektör Danışmanları Prof. Dr. Abdulkerim Yörükoğlu, Prof. Dr. İlkay Erdoğan Orhan, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Reşat Kasap, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şaban Çetin, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Uğur Gökmen, Teknoloji Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Proje Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Bostan, Genel Sekreter Ragıp Akyürek, Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Ali Özkan ve öğretim üyeleri katıldı.

Programda konuşan ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Temel Aktay, tamamlanan bu projenin ülkemize, şehrimize, istihdamımıza, mesleki eğitimimize ve geleceğimize büyük katkı sağlayacağını söyledi. ATO için mesleki eğitimin her zaman gündemde ilk sırada yer aldığını ifade eden Temel Aktay, bu projeyle mesleki eğitim alanında örnek olacak bir adım atıldığını dile getirdi. Metal ve metalürji sektörünün önemine de değinen Temel Aktay, In-TECH projesi kapsamında yapılan çalışmalardan da bahsetti. Temel Aktay, bu projeyle metal ve metalürji sektöründe mesleki eğitimin kalitesinin yükselmesine katkı sağlanırken reel sektörün beklentilerini karşılayabilecek iş gücünün azami nitelikte yetiştirilmesinin sağlandığını ifade etti.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız ise Gazi Üniversitesi ve Ankara Ticaret Odası arasında daha önce imzalanan eğitim iş birliği protokollerinin nihai bir sonuca dönüşmesinin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Üniversitelerde gelişen bilgi ve birikimlerin endüstriye, endüstride gelişen teknolojinin de üniversiteye aktarılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Musa Yıldız, “Üniversitenin eğitim programları, sanayinin gelişim ihtiyaçlarına yönelik yönlendirilmeli, üniversite öğrencilerinin sanayi ile işbirliğinin önü açılmalı, eğitimden aldığı bilgiyi işletmeye, işletmeden aldığı bilgiyi eğitime sentezlemelidir. Özellikle mühendislik ve fen bilimleri eğitimlerinde üniversite-sanayi işbirliği çok büyük önem arz etmektedir” dedi.

Kuruluşundan bu zamana eğitim hamlelerinin hemen hemen her safhasında yer alan Üniversitemizin bugün bir yenisine Teknoloji Fakültemiz öncülüğünde imza attığına vurgu yapan Prof. Dr. Yıldız, şunları söyledi: “Kökleri 1937’li yıllara dayanan, teknik öğretmen yetiştirme misyonunun öncülerinden olmuş Teknik Eğitim Fakültesinin güçlü mirası ile yoluna devam eden, Gazi üniversitesi Teknoloji Fakültesi, verilen teorik derslerin yanı sıra, yoğun uygulamalı eğitimler ile güçlü bir bakış açısına sahip mühendisler yetiştirmektedir. Deneyimli hocaları ve gelişen alt yapısı ile endüstrinin ihtiyacı olan mühendisleri yetiştirmeye devam eden Teknoloji Fakültemiz, gelecekte Ülkemizin ve Dünyanın ihtiyaçlarını karşılayabilecek yetkin ve donanımlı mühendisleri yetiştirebilmek için çalışmalarına devam etmektedir.”

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Üniversitemiz Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümü hocalarının girişimiyle Ankara Ticaret Odası öncülüğünde In-TECH projesi kapsamında, “Sektörel Yetkinlik Geliştirme Merkezi” kurulması çalışmalarının başarılı bir şekilde tamamlandığını ve Teknoloji Fakültemiz bünyesinde bulunan merkezimizde Ülkemizin farklı bölgelerinden 206 öğretmene eğitimler verildiğini dile getirdi. Proje kapsamında yapılan çalışmaların sadece bir merkez oluşturmakla sınırlı kalmayıp, günümüz teknolojisine paralel eğitimler vererek, hedeflerine ulaştığına dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Yıldız, bu bağlamda Milli Eğitim Bakanlığımız bünyesinde yer alan metal ve metalurji ihtisasına sahip öğretmenlerimize, ileri teknolojiye hizmet eden alt yapılar ile eğitimler verildiğini anlattı.

Etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür eden Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasını In-TECH projesinin vatanımıza ve milletimize hayırlı olmasını dileyerek tamamladı.

AB Delegasyonu Büyükelçi Müsteşarı Laurent Guirkinger de konuşmasında mesleki eğitimin önemine dikkat çekti. İşverenlerin yeterli işgücünü bulma konusunda sıkıntı yaşadığına değinen Guirkinger, hibe sağlanan bu proje sayesinde öğretmenlerin becerilerinin güncellenmesinin sağlandığını anlattı. Laurent Guirkinger, başta Üniversitemiz olmak üzere projeye katkı sunan paydaşlara teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Proje hakkında bilgilendirme sunumu yapan Üniversitemiz Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Uğur Gökmen, projenin fikrinin 2020 yılı Haziran ayında olgunlaştığını söyledi. Daha sonra fikirlerini ATO ile paylaştıklarını söyleyen Prof. Dr. Gökmen, ATO Başkanı Gürsel Baran’ın daha sonraki süreçte projeyi sahiplendiğini ve büyük destek verdiğini anlattı. Prof. Dr. Uğur Gökmen, bu projeyle Gazi Üniversitesi ile ATO gibi köklü bir sivil toplum kuruluşunun bir araya geldiğini belirterek ortaya güçlü bir proje konulduğunu vurguladı.

Proje kapsamında 200 öğretmene eğitim verildiğini söyleyen Prof. Dr. Uğur Gökmen, bu eğitimleri teorik, uygulamalı ve iş başlığı uygulamalı eğitimleri şeklinde üç başlıkta gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Ankara’da hizmet veren 25 firmada da işbaşı eğitimleri gerçekleştirdiklerini söyleyerek, haftalık 10 saat teorik, 15 saat laboratuvar (uygulama) ve 23 saat işbaşı olmak üzere toplam 20 hafta eğitim verildiği bilgisini verdi.

MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz de Milli Eğitim Bakanlığı adına projeye katkı sunanlara teşekkür etti. Kendisinin de Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi mezunu olduğunu söyleyen Karagöz, nitelikli işgücü bulmanın önemine değindi. 

Kapanış toplantısı, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

intech-1

intech-1

background image